Πόσο τηλεόραση μπορούν να βλέπουν τα μικρά παιδιά;

Το πόσο πολύ τηλεόραση μπορεί να παρακολουθεί ένα παιδί μπορεί να μην είναι κάτι που να προκαλεί άμεση ανησυχία. Εντούτοις, οι ειδικοί συμφωνούν πως δεδομένου ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία συνεχίζουν να αυξάνονται, υπάρχει ένας άμεσος συσχετισμός μεταξύ των ποσοστών παχυσαρκίας και της αποχής από την άσκηση. Τα παιδιά στην εποχή μας δεν βρίσκουν αρκετές ευκαιρίες για σωματική άσκηση. Αυτό σημαίνει
ότι οι γονείς πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη ώστε τα παιδιά τους να είναι ενεργά.

Εκτός από το ζήτημα της αδράνειας των παιδιών, ο συνεχής βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ είναι επίσης ένα ζήτημα για πολλές οικογένειες. Τα παιδιά κατακλύζονται με διαφημίσεις και τηλεοπτικά προγράμματα που περνάνε πολλά ακατάλληλα μηνύματα. Ανάλογα με το πόσο πολύ τηλεόραση παρακολουθεί, ένα παιδί μπορεί να δει κυριολεκτικά χιλιάδες πράξεις βίας ακόμα και προτού φτάσει σε ηλικία για να πάει στον παιδικό σταθμό. Κάθε γονέας θα πρέπει να πάρει έναν ενεργό ρόλο σε αυτήν την κατάσταση.

Στην εποχή μας, οι προτάσεις για το πόση τηλεόραση ένα παιδί πρέπει να παρακολουθεί μετριέται γενικότερα σε χρόνο μπροστά από οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε οθόνη, είτε πρόκειται για υπολογιστή ή τηλεόραση ή ηλεκτρονικό παιχνίδι θα πρέπει να θεωρείται το ίδιο πράγμα. Για κάθε ώρα που ένα παιδί κάθεται μπροστά από μια οθόνη, αυτό σημαίνει ότι είναι μια ώρα που το παιδί παραμένει τελείως αδρανές και δεν εκτελεί οποιαδήποτε σωματική άσκηση. Παιδιατρικοί οργανισμοί προτείνουν ότι τα παιδιά μετά την ηλικία δύο ετών πρέπει να περιοριστούν όσον αφορά την έκθεση τους σε οθόνες, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μπροστά από μια οθόνη για πάνω από δύο ώρες την ημέρα, ενώ για τα παιδιά κάτω από την ηλικία των δύο ετών δεν επιτρέπεται καθόλου.

Αυτή η ιδιαίτερη οδηγία καθορίζεται για λόγους υγείας και ενώ είναι πολύ απλή και συγκεκριμένη, μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ειδικά για μεγαλύτερα παιδιά. Σαν γονείς, πρέπει να κρίνετε εσείς και να λάβετε υπόψη πόσο ασκείται το παιδί σας καθημερινά. Όταν αξιολογήσετε και μετρήσετε τον χρόνο που θα επιτρέψετε μπροστά από μια οθόνη στο παιδί σας, μην λάβετε υπόψη τον απαιτούμενο χρόνο που περνάει μπροστά από τον υπολογιστή για τις εργασίες του σχολείου του. Εάν αισθάνεστε όμως ότι το παιδί σας ξοδεύει υπερβολικό χρονικό διάστημα στον υπολογιστή για τις εργασίες του, συζητήστε το με τον δάσκαλο του παιδιού σας.

Μπορείτε επίσης να θέσετε διαφορετικά όρια χρόνου για την τηλεόραση, για τον υπολογιστή και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όταν τα παιδιά σας περιοριστούν από αυτά τα όρια, θα ανακαλύψουν άλλους παραγωγικότερους τρόπους για να διασκεδάζουν. Εάν το παιδί σας αντιδράει στους περιορισμούς που του θέτετε, θα πρέπει να βρείτε από που προέρχεται αυτή η αντίσταση. Εάν έχουν πλέον συνηθίσει για ώρες κάθε μέρα να περνάνε το χρόνο τους με κινούμενα σχέδια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, θα είναι λίγο δύσκολο για αυτά να βρουν άλλα πράγματα να κάνουν. Εδώ λοιπόν πρέπει εσείς να τα βοηθήσετε να βρουν εκείνες τις δραστηριότητες που και θα απολαμβάνουν αλλά και που θα τους παρέχουν σωματική αλλά και πνευματική άσκηση.

Η τηλεόραση, οι υπολογιστές, και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν πρέπει να είναι ταμπού στο σπίτι σας, αλλά δεν πρέπει επίσης να κυριεύουν τις ζωές των παιδιών σας. Βοηθώντας με αγάπη τα παιδιά σας να υιοθετήσουν ωφέλιμες φυσικές και πνευματικές δραστηριότητες και συνήθειες, θα τα οδηγήσουν σε υγιή και παραγωγική ζωή.

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...