Τι είναι ο καταρράκτης;
Ο καταρράκτης είναι ένα θάμπωμα του φακού που υπάρχει στο μάτι, το οποίο επηρεάζει την όραση. Ο καταρράκτης είναι μιπορεί να «μεταδώσει» την πάθηση και στο άλλο. Το θάμπωμα αυτό προκαλείται από διάφορες πρωτεΐνες που με τα χρόνια συσσωρεύονται και προκαλούν θαμπώματα
στον φακό.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καταρράκτη.

Συγγενής καταρράκτης. Ο συγγενής καταρράκτης έχει κληρονομικά αίτια.

Τραυματικός καταρράκτης. Ο τραυματικός καταρράκτης προκαλείται από κάποιο τραύμα του ματιού.

Γεροντικός καταρράκτης. Ένας συνήθης τύπος καταρράκτη. Έχει να κάνει με την ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί στην ηλικία των 40 ή 50, συνήθως σε ήπια μορφή όπου δεν προκαλεί επιπτώσεις στην όραση. Μετά τα 60 ο καταρράκτης γίνεται πιο αισθητός με επιπτώσεις στην όραση. Πάρα πολλοί άνθρωποι άνω των 80 ετών έχουν γεροντικό καταρράκτη.

Συμπτώματα του καταρράκτη περιλαμβάνουν:

Θολή όραση
Κακή νυκτερινή όραση
Έντονο φως. (Φώτα αυτοκινήτων, λάμπες μπορεί να φαίνονται πολύ φωτεινά, ή να μοιάζουν με φωτοστέφανο)

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε καταρράκτη θα πρέπει να σας εξετάσει κάποιος οφθαλμίατρος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οφθαλμίατρός σας ίσως να κρίνει ότι ο καταρράκτης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά συνηθισμένη για την αντιμετώπιση του καταρράκτη, όπου ο φακός του ματιού σας αντικαθίσταται με έναν πλαστικό φακό, ο οποίος αποκαθιστά την όραση.

Ο καταρράκτης επιβαρύνεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου, ενώ εάν είστε άνω των 60 ετών συστήνεται εξέταση καταρράκτη κάθε ένα η δύο χρόνια. Επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο καταρράκτη διατρέχουν άτομα με διαβήτη.

Οι τελευταίες έρευνες γύρω από τον καταρράκτη εστιάζονται στην επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, στην μελέτη βιταμινών που καθυστερούν την εμφάνιση καταρράκτη και σε γενετικές μελέτες ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η κληρονομικότητα και η εξέλιξη της πάθησης.

by Ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...