Τι προκαλεί ζαλάδες;


Η ζαλάδα είναι ένα συχνό φαινόμενο σε αρκετούς ανθρώπους. Η ζαλάδα μπορεί να περιγραφτεί σαν έλλειψη ισορροπίας, αίσθηση κίνησης του χώρου, ναυτία κ.α. Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν την ζαλάδα είναι πάρα πολλά. Η ζαλάδα μπορεί να προκληθεί από απλές προσωρινές καταστάσεις του οργανισμού μέχρι και από πολύ σοβαρές παθήσεις.

Η ζαλάδα δεν είναι μια πάθηση, είναι ένα σύμπτωμα κάποιας
άλλης κατάστασης. Ζαλάδες προκαλούνται συχνά από μολύνσεις του εσωτερικού μέρος του αυτιού, του λαβύρινθου, που ευθύνεται για την αίσθηση της ισορροπίας. Σοβαρότερες παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν ζαλάδες είναι καρδιακά προβλήματα και προβλήματα στο κυκλοφοριακό σύστημα. Η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Εάν σηκωθείτε απότομα, ίσως να αισθανθείτε ζαλάδα. Επίσης εάν έχετε φάει μεγάλη ποσότητα φαγητού μπορεί να αισθάνεστε ζαλισμένος, καθώς η πίεση του αίματος πέφτει προσωρινά. Ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ζάλη, όπως το άγχος, το στρες ακόμα και ψυχολογικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη, η υψοφοβία και η αγοραφοβία. Σε καταστάσεις πανικού, λόγω τον γρήγορων αναπνοών, ο εγκέφαλος μπορεί να λάβει μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου και να προκληθεί ζαλάδα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ζάλης. Το βέρτιγκο είναι η ψευδής αίσθηση κίνησης του περιβάλλοντος χώρου ή και του ασθενούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής νοιώθει τον χώρο γύρω του να κινείται ενώ ο ίδιος είναι ακίνητος. Επίσης μπορεί ο ασθενής να έχει και τάση προς έμετο λόγω ναυτίας. Μια άλλη μορφή ζάλης προκαλείται από την συγκοπή, δηλαδή την εξασθένηση των καρδιακών παλμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις προκαλείται απώλεια της συνείδησης λόγω μειωμένης ροής οξυγόνου προς τον εγκέφαλο.

Εάν έχετε ανεξήγητες ζαλάδες σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Η διάγνωση του τι προκαλεί ζάλη πολλές φορές δεν είναι εύκολη, επειδή τα πιθανά αίτια είναι πάρα πολλά. Είναι πολύ σημαντικό όμως να μάθετε την αιτία ή τις αιτίες που σας προκαλούν ζαλάδες, καθώς μπορεί να μην είναι κάτι που να εμπνέει ανησυχία, αλλά είναι πιθανό πίσω από αυτό το σύμπτωμα να κρύβεται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την υγεία σας.

by ρωτησε.gr








Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...