Τι είναι το τσουνάμι (tsunami);Το φαινόμενο τσουνάμι (tsunami) είναι μια σειρά μεγάλων κυμάτων που παράγονται συνήθως από μια βίαιη υποθαλάσσια διαταραχή ή μια σεισμική δραστηριότητα κοντά στα παράλια. Όταν μετατοπίζεται ξαφνικά ένας μεγάλος όγκος νερού ή όταν ο πυθμένας της θάλασσας ξαφνικά αλλάζει ύψος από ένα σεισμό, μεγάλα κύματα
τσουνάμι μπορούν να διαμορφωθούν από τις δυνάμεις της βαρύτητας. Οι σεισμοί, οι καθιζήσεις εδάφους, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι εκρήξεις, και ακόμη και η πρόσκρουση ουράνιων σωμάτων, όπως τους μετεωρίτες, μπορούν να παραγάγουν τσουνάμι. Το τσουνάμι είναι πολύ επικίνδυνο καθώς μπορεί να φτάσει στις ακτές, προκαλώντας καταστρεπτικές ζημιές και να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές.

Πώς οι σεισμοί παράγουν τσουνάμι;

Το τσουνάμι μπορεί να παραχθεί όταν ο θαλάσσιος πυθμένας μετατοπιστεί απότομα και προκαλέσει απότομη κάθετη μετατόπιση στο νερό. Οι τεκτονικοί σεισμοί είναι ένα ιδιαίτερο είδος σεισμών που συνδέονται με την παραμόρφωση του γήινου φλοιού. Όταν συμβαίνουν αυτοί οι σεισμοί κάτω από την θάλασσα, το νερό που βρίσκεται σε αυτή την περιοχή μετατοπίζεται από τη θέση ισορροπίας του. Τα κύματα διαμορφώνονται δεδομένου ότι η μετατοπισμένη μάζα του νερού, ενεργώντας κάτω από την επιρροή της βαρύτητας, προσπαθεί να επανακτήσει την ισορροπία της. Όταν μεγάλες περιοχές του πυθμένα της θάλασσας ανυψώνονται ή υποχωρούν, ένα τσουνάμι μπορεί να δημιουργηθεί.

Τι συμβαίνει όταν ένα τσουνάμι φτάσει στην ξηρά

Ακριβώς όπως και τα συνήθη κύματα, το τσουνάμι χάνει την δύναμή του καθώς κινείται προς την ξηρά. Μέρος της ενέργειας των κυμάτων χάνεται κατά την πρόσκρουση με την ξηρά, ενώ επίσης χάνεται και ενέργεια λόγω της τριβής με τον πυθμένα και του στροβιλισμού. Παρά αυτές τις απώλειες, τα κύματα τσουνάμι φθάνουν στα παράλια με τεράστια ποσά ενέργειας. Το τσουνάμι έχει τόση μεγάλη δύναμη που μπορεί να καταστρέψει αμμώδεις παραλίες που χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δημιουργηθούν και να αφανίσει δέντρα και βλάστηση. Τα κύματα από το τσουνάμι μπορούν να εισβάλουν αρκετά μέτρα και να καταστρέψουν παραθαλάσσιους οικισμούς. Το ύψος των κυμάτων μπορεί να φτάσει τα 10, 20 έως και 30 μέτρα.

Ταχύτητα του τσουνάμι

Τα κύματα τσουνάμι μπορούν να ταξιδέψουν με την ταχύτητα ενός εμπορικού αεριωθούμενου αεροπλάνου, δηλαδή με πάνω από 800 χλμ/ώρα. Μπορούν να κινηθούν από την μια πλευρά του ειρηνικού ωκεανού στην άλλη σε λιγότερο από μια ημέρα.

Τσουνάμι στην Ελλάδα

Το τσουνάμι δεν είναι συχνό φαινόμενο στην Ελλάδα και γενικότερα στην Μεσόγειο όσο είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το μεγαλύτερο τσουνάμι στην Ελλάδα χτύπησε στις 9 Ιουλίου του 1956 τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο με μέγιστο ύψος κύματος γύρω στα 15 μέτρα. Ο σεισμός που το προκάλεσε ήταν της τάξης των 7,5 ρίχτερ.

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...