Αιολική ενέργεια
Οι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και οι όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν αναπόφευκτη την εύρεση μιας λύσης στην παραγωγή ενέργειας, μιας λύσης που όμως θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος έχει φτάσει πλέον σε ανησυχητικά επίπεδα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική μπορούν να δώσουν μια λύση, καθώς είναι μια "πράσινη" ενέργεια. Πολλές χώρες του κόσμου, όπως η Αμερική και η Γερμανία χρησιμοποιούν την αιολική ενέργεια για να καλύψουν
κάποιες ενεργειακές ανάγκες τους.

Η αιολική ενέργεια, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει επικίνδυνα κατάλοιπα κατά την διαδικασία μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια. Δεν χρησιμοποιούνται άλλα ορυκτά ή καύσιμα για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι δεν δημιουργούνται κατάλοιπα, καθιστώντας την αιολική ενέργεια ως μια από τις καλύτερες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας. Με σωστές μελέτες, μπορούν να βρεθούν περιοχές όπου υπάρχουν δυνατοί άνεμοι καθόλη την διάρκεια του χρόνου, και να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας, τα λεγόμενα «αιολικά πάρκα».

Για την παραγωγή χρησιμοποιούνται μεγάλες ανεμογεννήτριες οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια των ανέμων σε ηλεκτρική. Η ανεμογεννήτριες μπορούν και προσανατολίζονται προς την κατεύθυνση του ανέμου ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την δύναμη του ανέμου. Καθώς τα πτερύγια γυρίζουν από την δύναμη του ανέμου, η γεννήτρια που είναι ενσωματωμένη παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε τοπικά, κοντά δηλαδή στο σημείο όπου βρίσκεται η ανεμογεννήτρια, είτε να διοχετευτεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας αν πρόκειται για αιολικά πάρκα.

Τα μειονεκτήματα της αιολικής ενέργειας δεν είναι τόσο σοβαρά όσο τα οφέλη της, αλλά υπάρχουν. Οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται σωστή συντήρηση καθώς το περιβάλλον στο οποίο δουλεύουν είναι σκληρό. Οι ανεμογεννήτριες έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ δυνατούς ανέμους και καταιγίδες που μπορούν να προξενήσουν ζημιές υψηλού κόστους. Είναι επίσης συχνό το φαινόμενο πολλά πουλιά να χτυπάνε στα πτερύγια. Αν υπάρχουν εγκαταστάσεις με ανεμογεννήτριες σε περιοχές από τις οποίες περνάνε πουλιά που μεταναστεύουν το φαινόμενο είναι ακόμα πιο έντονο. Τέτοιες περιοχές θα ήταν καλό να αποφεύγονται για την δημιουργία αιολικών πάρκων.

Η αιολική ενέργεια είναι μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση στο πρόβλημα της αναζήτησης ενέργειας. Δεν μπορεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα από μόνη της αλλά είναι μια λύση σε έναν βαθμό. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το αιολικό δυναμικό καλύπτει το 13% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...