Πόσο ωφέλιμη είναι η αεροβική άσκηση;Τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής αεροβικής γυμναστικής, όπως περπάτημα ή κολύμβηση, μπορούν να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο και υγιέστεροι. Η αεροβική άσκηση βοηθάει στην καρδιά, τους πνεύμονες και το κυκλοφοριακό. Τα οφέλη είναι τόσα πολλά και είναι τόσο απλό να τα αποκτήσετε!

Πώς το σώμα σας αποκρίνεται στην αεροβική άσκηση

Κατά τη διάρκεια της αεροβικής άσκησης, μεγάλοι μυς του σώματος βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Ο οργανισμός αντιδράει
άμεσα. Οι αναπνοές γίνονται πιο γρήγορες και πιο βαθιές. Έτσι μεγιστοποιείται η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας. Η καρδιά χτυπάει γρηγορότερα, και αυξάνει τη ροή αίματος στους μυς και στους πνεύμονές. Τα μικρά αγγεία του κυκλοφοριακού συστήματος ανοίγουν για να παραδώσουν περισσότερο οξυγόνο στους μυς και να απομακρύνουν τα κατάλοιπα της καύσης του οξυγόνου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το γαλακτικό οξύ. Ο οργανισμός επίσης απελευθερώνει ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα που σας δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση. 

Ποια αεροβική άσκηση σας ταιριάζει ανάλογα με την κατάσταση της υγείας σας

Ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος ή τις αθλητικές σας δυνατότητες, η αεροβική άσκηση είναι ευεργετική. Όσο το σώμα σας προσαρμόζεται στην αεροβική άσκηση, θα γίνεστε όλο και δυνατότεροι.

Η αεροβική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει:

   1. Να χάσετε τα περιττά κιλά. Σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή, οι αεροβικές ασκήσεις βοηθάνε να χάσετε βάρος.
   2. Να αυξήσετε τη δύναμή σας. Μπορεί να νιώσετε κουρασμένοι αμέσως μετά την άσκηση. Με τον καιρό όμως θα γίνεστε δυνατότεροι και θα κουράζεστε πολύ λιγότερο.
   3. Να αποφύγετε ασθένειες. Η αεροβική άσκηση ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημά, και είναι πολύ δυσκολότερο να αρρωστήσετε από ασθένειες όπως η γρίπη.
   4. Να αποφύγετε διάφορους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία σας. Η αεροβική άσκηση σας βοηθάει να αποφύγετε κινδύνους όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση αίματος, διαβήτη τύπου 2, εγκεφαλικά και ορισμένες μορφές καρκίνων. Αεροβική γυμναστική όπως το περπάτημα μειώνει και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
   5. Να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθήσεις. Η αεροβική άσκηση βοηθάει στον έλεγχο της υψηλής πίεσης αλλά και του ζαχάρου. Εάν είχατε κάποιο καρδιακό επεισόδιο, οι αεροβικές ασκήσεις αποτρέπουν πιθανά μελλοντικά επεισόδια.
   6. Να δυναμώσετε την καρδιά σας. Μια δυνατή καρδιά δεν χρειάζεται να χτυπάει γρήγορα. Μια δυνατή καρδιά αντλεί αίμα αποτελεσματικότερα, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε όλα τα μέρη του σώματός σας.
   7. Να κρατήστε τις αρτηρίες σας σε καλή κατάσταση. Η αεροβική άσκηση αυξάνει την υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (HDL - "καλή" χοληστερόλη) και χαμηλώνει την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL - "κακή" χοληστερόλη), με αποτέλεσμα λιγότερη εμφάνιση λιπώδους πλάκας στις αρτηρίες σας.
   8. Να φτιάξετε την διάθεσή σας. Η αεροβική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, να μειώσει την ένταση που συνδέεται με ανησυχία και να διευκολύνει τη χαλάρωση.
   9. Να παραμείνετε ενεργός και ανεξάρτητος όσο γερνάτε. Η αεροβική άσκηση κρατά τους μυς σας ισχυρούς, οι οποίοι μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την κινητικότητά σας στο πέρασμα του χρόνου. Η αεροβική άσκηση κρατά επίσης το μυαλό σας σε καλή κατάσταση. Τουλάχιστον 30 λεπτά αεροβικής άσκησης τρεις ημέρες εβδομαδιαίως μειώνουν την διανοητική πτώση σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
  10. Να ζήσετε περισσότερο. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται με αεροβική άσκηση ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γυμνάζονται τακτικά.

Ξεκινήστε με το μαλακό

Η αεροβική άσκηση είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικές φορές είναι σημαντικό να πάρετε την έγκριση από τον γιατρό σας, ειδικά εάν έχετε μια χρόνια πάθηση. Όταν όλα είναι εντάξει και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε, αρχίστε αργά. Από πέντε λεπτά περπάτημα το πρωί και πέντε λεπτά το βράδυ. Την επόμενη ημέρα, προσθέστε μερικά λεπτά ακόμα και αυξήστε λίγο τον ρυθμό σας. Σύντομα, θα μπορείτε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως και να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη της αεροβικής άσκησης. 

Αν δεν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να δοκιμάσετε τον χορό ή την κολύμβηση. Εάν έχετε κάποια πάθηση που περιορίζει τις δυνατότητές σας σε αεροβικές δραστηριότητες, ρωτήστε τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις. Εάν έχετε για παράδειγμα αρθρίτιδα, ασκήσεις μέσα σε νερό μπορούν να σας δώσουν τα οφέλη της αεροβικής δραστηριότητας χωρίς να καταπονήσουν τις αρθρώσεις σας. 

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...