Κίνδυνοι από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιουΗ παρατεταμένη έκθεση των ανθρώπων στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε οξείες και σε χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, προκαλώντας βλάβες στο δέρμα, στα μάτια και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ηλιακά εγκαύματα και το μαύρισμα είναι τα πιο γνωστά οξέα αποτελέσματα της υπερβολικής έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία. Βλάβες από την μακροπρόθεσμη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι
οι εκφυλιστικές αλλαγές στα κύτταρα της επιδερμίδας και στα αγγεία, που οδηγούν στην πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί επίσης να προκαλέσει έγκαυμα στον κερατοειδή του ματιού (φωτοκερατίτιδα). 

Χρόνια προβλήματα υγείας που οφείλονται σε έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο καρκίνος του δέρματος και ο καταρράκτης. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η έκθεση στον ήλιο από τους ανθρώπους θεωρείται σημαντική αιτία για την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του δέρματος τις τελευταίες δεκαετίες. Η αύξηση δραστηριοτήτων που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους και οι επιβλαβείς τακτικές ηλιοθεραπείας που ακολουθούνται οδηγούν συχνά σε υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς θεωρούν ότι ένα ηλιοκαμένο κορμί είναι ελκυστικό και ότι είναι ένα σημάδι καλής υγείας.

Άνθρωποι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα κινδυνεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία; 

Το ότι οι άνθρωποι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα δεν επηρεάζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, είναι μια αρκετά δημοφιλής παρερμηνεία. Αν και οι άνθρωποι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα έχουν περισσότερη μελανίνη στο δέρμα τους η οποία προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν. Το αντίθετο μάλιστα, συνήθως ο καρκίνος του δέρματος σε αυτούς τους ανθρώπους γίνεται αντιληπτός συνήθως σε μεταγενέστερα, πιο επικίνδυνα στάδια. Οι κίνδυνοι από τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μάτια και στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανεξάρτητοι από τον τύπο της επιδερμίδας του κάθε ανθρώπου.  

Βασικοί κανόνες προστασίας από την ακτινοβολία του ήλιου.

    * Μην εκτίθεστε στο φως του ήλιου τις μεσημβρινές ώρες.
    * Φροντίστε να βρίσκεστε κάτω από σκιά.
    * Φορέστε ρούχα που να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες περιοχές του σώματός σας.
    * Φορέστε καπέλα που να προστατεύουν τα μάτια, το πρόσωπο και το λαιμό.
    * Προστατεύστε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου.
    * Χρησιμοποιήστε αντηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας (SPF)15 +
    * Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία.
    * Προστατεύστε μωρά και μικρά παιδιά από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Η σκιά, τα ρούχα και τα καπέλα παρέχουν την καλύτερη προστασία. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακή κρέμα στα μέρη του σώματος που παραμένουν εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπο και τα χέρια.  

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...