Ενοικίαση αυτοκινήτου - Χρήσιμες συμβουλές!Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου πολλές φορές κρύβει σημεία στα οποία προκαλούνται διαφωνίες μεταξύ καταναλωτών και εταιριών ενοικίασης αυτοκινήτων. Βάσει των πιό συνηθισμένων προβλημάτων το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή σας προτείνει να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:


    * Ελέγξτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αυτοκίνητο. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε τις οποιεσδήποτε φθορές, απαιτήστε να γίνει σχετική μνεία στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

    * Μια από τις προϋποθέσεις για ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο οδηγός να έχει συγκεκριμένη ηλικία η οποία διαφέρει από χώρα σε χώρα και εξαρτάται και από την κατηγορία οχήματος που θα ζητήσετε για ενοικίαση καθώς επίσης απαιτείται να είστε κάτοχος νόμιμης άδειας οδήγησης για τουλάχιστον 1 έτος.

    * Διαβάστε πολύ προσεκτικά τους όρους του μισθωτηρίου συμβολαίου. Ότι δεν καταλαβαίνετε ζητήστε να σας το εξηγήσουν με σαφήνεια. . Σε κάθε περίπτωση ζητήστε  και κρατήστε αντίγραφο.

    * Ελέγξτε την τελική τιμή που σας δίνετε για όλες τις ημέρες ενοικίασης.

    * Ενημερωθείτε για χρεώσεις σε περίπτωση υπέρβασης χιλιομέτρων.

    * Ελέγξτε τις επιπλέον χρεώσεις όπως παιδικό κάθισμα, σχάρα, επιπλέον ασφάλιση, επιστροφή οχήματος σε άλλη ώρα, μέρος ή μέρα από την προκαθορισμένη στο συμβόλαιό σας.

    * Τέλος ρωτήστε για την πληρωμή προκαταβολής ως εγγύηση, ποιες περαιτέρω χρεώσεις μπορεί να προκύψουν κατά την παράδοση του αυτοκινήτου, και για την πολιτική ακύρωσης που ισχύει.

    * ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ   Η ελληνική άδεια οδήγησης αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και στην Ελβετία. Για Έλληνες οδηγούς που θέλουν να νοικιάσουν αυτοκίνητο σε αυτές τις χώρες δεν απαιτείται Διεθνές Δίπλωμα Οδήγησης.

    * Αν σκοπεύετε να κάνετε one way μίσθωση, πχ την ενοικίαση αυτοκινήτου για την μετάβαση και παραμονή σας σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα, ενημερωθείτε αν η εταιρία έχει έγκριση για την έκδοση Πράσινης κάρτας του οχήματος. Ρωτήστε επίσης  για την χρέωση επαναπατρισμού του οχήματος.

    * Επιβαρύνσεις μπορεί να σας επιβληθούν και για την παράδοση ή παραλαβή του οχήματος σε αεροδρόμια λιμάνια ή σε άλλους χώρους έκτος της εταιρίας ενοικίασης καθώς και σε ώρες εκτός λειτουργίας της επιχείρησης ή πέραν της συμφωνηθείσας ώρας.

    * Σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης μην  αποδεχθείτε σε καμιά περίπτωση ευθύνη. Περιοριστείτε ΜΟΝΟ στο να ανταλλάξετε στοιχεία και  με πιθανούς μάρτυρες

    * Αν εμπλακείτε σε ατύχημα ενημερώστε την εταιρία σας άμεσα για το συμβάν. Σε περίπτωση που η επισκευή από την βλάβη ή το ατύχημα είναι χρονοβόρα δικαιούστε αντικατάσταση του οχήματος.

    * Ενημερωθείτε από συνεργείο για το κόστος επισκευών αλλά μην επισκευάσετε το όχημα.

    * Δεν χρεώνεστε για ζημιά ή βλάβη που αποδεικνύεται ότι δεν οφείλετε σε εσάς.

    *  Οι εταιρίες, σας προτείνουν περαιτέρω ασφάλεια και καλύψεις. Όλες είναι προαιρετικές και με χαμηλό κόστος επιβάρυνσης που περιλαμβάνεται στην ημερήσια τιμή ενοικίασης. Αυτό γίνεται για τη μείωση του κόστους σε περιπτώσεις ατυχημάτων, βλαβών κλοπής κλπ. Σε κάθε περίπτωση έχετε το δικαίωμα να μην τις επιλέξετε αλλά θα είστε υπεύθυνος για κάθε οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από αυτές.

    * Σε περίπτωση που πληρώσετε μετρητοίς κρατήστε απόδειξη. Άσχετα με τον τρόπο καταβολής εγγύησης / προκαταβολής θα πρέπει να σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε ΕΣΕΙΣ τον τρόπο εξόφλησης μετρητά ή με πιστωτική κάρτα. Σε κάθε περίπτωση κρατήστε την απόδειξη.

    * Σε περίπτωση που υπογράψετε λευκό απόκομμα πιστωτικής κάρτας  ως εγγύηση ζητήστε να σας επιστραφεί μετά την παράδοση του οχήματος.

    * Ο λογαριασμός να κλείνει παρουσία του ενοικιαστή.

    * Σε περίπτωση παράδοσης του οχήματος εκτός ωραρίου λειτουργίας της εταιρίας και σε περίπτωση επιπλέον χρεώσεων θα πρέπει ο ενοικιαστής να λαμβάνει γραπτή αναφορά αυτών.

    * Αν επιστρέψετε το όχημα νωρίτερα από την ημερομηνία που έχετε συμφωνήσει και εφόσον η τιμή που σας δόθηκε ήταν μέρος της προσφοράς δεν δικαιούστε μείωση της τιμής αλλά και ούτε πρέπει να επιβαρυνθείτε με πρόσθετη χρέωση από την εταιρία.

    * Σε περίπτωση αλλαγής τόπου ή χρόνου παράδοσης του οχήματος θα έχετε επιπλέον χρεώσεις. Ενημερώστε εγκαίρως την εταιρία και ρωτήστε για τις χρεώσεις.

    * Ενημερωθείτε κατά πόσο θα πρέπει να επιστρέψετε το αυτοκίνητο με γεμάτο ντεπόζιτο βενζίνης.

by ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...