Τι είναι το όζον;Το όζον (O3) είναι ένα σχετικά ασταθές στοιχείο φτιαγμένο από τρία άτομα οξυγόνου (O). Αν και αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της ατμόσφαιρας, το όζον είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη ζωή στη γη.

Ανάλογα με το σημείο που συσσωρεύεται το όζον, μπορεί να προστατεύσει ή
να βλάψει τη ζωή στη γη. Το περισσότερο όζον υπάρχει στη στρατόσφαιρα, ένα στρώμα της ατμόσφαιρας μεταξύ 10 και 40 χλμ επάνω από μας, όπου ενεργεί ως ασπίδα για να προστατεύσει την γήινη επιφάνεια από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Εάν αυτή η ασπίδα αποδυναμωθεί, θα αυξηθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος, για καταρράκτη και για προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, στην τροπόσφαιρα (το ατμοσφαιρικό στρώμα από την επιφάνεια μέχρι περίπου 10 χλμ), το όζον είναι ένας επιβλαβής ρύπος που προκαλεί ζημία στους πνεύμονες και στα φυτά.

Οι ποσότητες "καλού" στρατοσφαιρικού και "κακού" τροποσφαιρικού όζοντος στην ατμόσφαιρα εξαρτώνται από μια ισορροπία μεταξύ των διαδικασιών που δημιουργούν το όζον και εκείνων που το καταστρέφουν. Μια αναταραχή στην ισορροπία του όζοντος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη ζωή στη γη. Επιστήμονες βρίσκουν στοιχεία που δείχνουν ότι παρουσιάζονται αλλαγές στα επίπεδα του όζοντος. Το "κακό" τροποσφαιρικό όζον αυξάνεται στον αέρα που αναπνέουμε και το "καλό" στρατοσφαιρικό όζον μειώνεται στο προστατευτικό στρώμα.

Ο άνθρωπος έχει συμβάλει σε αυτήν την κατάσταση. Από την δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες έβρισκαν ότι χημικά όπως οι χλωροφλωροάνθρακες (Chlorofluorocarbons - CFC) επιβαρύνουν την κατάσταση του όζοντος. Οι χλωροφλωροάνθρακες είναι χημικές ενώσεις οι οποίες φτιάχνονται από χλώριο, φθόριο και άνθρακα και παράγονται στην βιομηχανία. Αυτές οι ενώσεις χρησιμοποιούνται κυρίως σε ψυγεία. Το γεγονός της επιβάρυνσης της κατάστασης του όζοντος έχει κινήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν γίνει ενέργειες όπως το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 και του Λονδίνου το 1990 όπου λήφθηκαν μέτρα κατά την χρήση των χλωροφλωροάνθρακων.

απο:Ρώτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...