Τι είναι οι χάκερς;
Οι «χάκερς» είναι αρκετά δημοφιλείς στις μέρες μας, καθώς μια είδηση ενός «χάκερ» που έσπασε κάποιον «κωδικό» αναπαράγεται πολύ γρήγορα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τραβάει την προσοχή του κοινού. Τι είναι όμως οι «χάκερς» και πως μπορούν και καταφέρνουν όλα αυτά που κάνουν;

Οι «χάκερς» κατά βάση είναι έμπειροι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών,
οι οποίοι μπορούν και αναγνωρίζουν αδυναμίες ηλεκτρονικών συστημάτων. Αναγνωρίζοντας συγκεκριμένες αδυναμίες, τις εκμεταλλεύονται για διάφορους σκοπούς. Φανταστείτε για παράδειγμα, έναν άνθρωπο ο οποίος γνωρίζει ότι ένα παράθυρο του σπιτιού σας το αφήνετε πάντα ανοικτό. Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την «αδυναμία» της ασφάλειας του σπιτιού σας και να εισβάλει μέσα στο σπίτι σας. Θα μπορούσε απλώς να μπει μέσα, να γράψει σε ένα τοίχο ένα μήνυμα και να φύγει, ή ανάλογα με την διάθεσή του να βάλει φωτιά στο σπίτι σας και να το καταστρέψει. Κάπως έτσι είναι και τα χτυπήματα των «χάκερς». Εκμεταλλεύονται αδυναμίες των διαφόρων συστημάτων και δρουν ανάλογα με τις ορέξεις τους.

Για την αποφυγή επίθεσης από χάκερς, τα μέτρα πρόληψης είναι συγκεκριμένα, αλλά σύνθετα. Θα πρέπει να μην υπάρχουν αδυναμίες στο σύστημα, η ανάλυση όμως του εκάστοτε συστήματος είναι μια σύνθετη διαδικασία. Υπάρχουν εταιρείες ασφάλειας ηλεκτρονικών και πληροφοριακών συστημάτων οι οποίες αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα διάφορα συστήματα για αδυναμίες και να προτείνουν λύσεις. Ανάλογα με το επίπεδο ασφάλειας που απαιτείται μπορούν να επενδυθούν πολύ μεγάλα ποσά για την διασφάλιση ενός συστήματος ώστε να αντέχει τις επιθέσεις των «χάκερς».

Οι πράξεις των «χάκερς» είναι παράνομες καθώς μπορούν να προκαλέσουν οικονομικές και όχι μόνο βλάβες. Δυστυχώς ο εντοπισμός των «χάκερς» είναι τις περισσότερες φορές ιδιαίτερα δύσκολος έως και πρακτικά ακατόρθωτος καθώς γνωρίζουν πώς να κρυφτούν χωρίς να αφήσουν οποιοδήποτε ηλεκτρονικό ίχνος που να είναι αξιοποιήσιμο. Στην σύγχρονη ηλεκτρονική εποχή, δυστυχώς δε θα μπορούσε να λείπει και μια σύγχρονη ηλεκτρονική εγκληματικότητα.

by Ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...