Τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίαΑρκετοί άνθρωποι έχουν κάποιες ευαισθησίες στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, που οι υπόλοιποι μπορούν ακίνδυνα να καταναλώνουν. Υπάρχουν ευαισθησίες όπως αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα,  δυσανεξίες και χημικές ευαισθησίες.

Οι αλλεργίες τροφίμων είναι ευαισθησίες που προκαλούνται από την αντίδραση του
ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες που υπάρχουν στα τρόφιμα. Εκτιμάται ότι περίπου το 6% των μικρών παιδιών και 3% με 4% των ενηλίκων έχουν αλλεργία σε κάποια τρόφιμα.

Στα αλλεργικά άτομα, μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε τρόφιμα προσδιορίζεται εσφαλμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα ως επιβλαβής. Την πρώτη φορά που εισέρχεται αυτή η πρωτεΐνη στον οργανισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος ανταποκρίνεται με τη δημιουργία αντισωμάτων ανοσοσφαιρίνης ε (IgE). Όταν ο οργανισμός εκτεθεί και πάλι στην ίδια πρωτεΐνη, τα αντισώματα IgE και χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη απελευθερώνονται. Η ισταμίνη είναι μια ισχυρή χημική ουσία που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στο αναπνευστικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα, το δέρμα ή ακόμα και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αλλεργίες σε τρόφιμα μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Η δυσανεξία είναι μια ευαισθησία στην οποία όμως δεν εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αντίθετα από τις αλλεργίες ή τις χημικές ευαισθησίες, όπου μια μικρή ποσότητα τροφίμων μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση, στην δυσανεξία συνήθως χρειάζεται μια μεγαλύτερη ποσότητα για να δημιουργηθούν τα συμπτώματα της. Ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας ποικίλλουν και μπορούν να έχουν ομοιότητες με εκείνα μιας αλλεργίας, τα συμπτώματα της δυσανεξίας συνήθως εμφανίζονται στο γαστρεντερικό σύστημα και προκαλούνται από την ανικανότητα να αφομοιωθούν ή να απορροφηθούν συγκεκριμένες τροφές. Δυσανεξία μπορεί να υπάρξει σε ορισμένα τρόφιμα, ή σε συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων.

Μια από τις πιο κοινές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γνωστή και ως δυσανεξία λακτόζης, εμφανίζεται σε ανθρώπους που στερούνται του ένζυμου λακτάση, το οποίο απαιτείται για την διάσπαση και την αφομοίωση της λακτόζης που υπάρχει στο γάλα. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην λακτόζη περιλαμβάνουν κοιλιακούς πόνους, πρήξιμο, διάρροια και αέρια.

Χημικές ευαισθησίες εμφανίζονται όταν κάποιος άνθρωπος έχει μια δυσμενή αντίδραση σε χημικές ουσίες που υπάρχουν ή που προστίθενται σε  τρόφιμα. Παραδείγματα χημικών ευαισθησιών είναι: Ευαισθησία στην καφεΐνη του καφέ, στην τυραμίνη που υπάρχει σε μεγάλης ηλικίας τυριά και σε προσθετικά γεύσης.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια ευαισθησία σε κάποια τρόφιμα, συμβουλευθείτε τον οικογενειακό σας γιατρό αλλά και έναν διαιτολόγο. Έτσι θα αναγνωρίσετε εάν έχετε κάποια αλλεργία, δυσανεξία ή κάποια χημική ευαισθησία και θα λάβετε τις κατάλληλες συμβουλές για την περίπτωσή σας.

απο:Ρωτησε.gr

Comments/disqusion
No comments

Ιστορία

Ο Πούτσος (427 π.Χ.–347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ανθοπώλης από την Αθήνα, ο οποίος έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την ομορφιά, την γοητεία και το ευγενές του χαρακτήρος του. Παρόλο που υπήρξε φτωχός, ήταν ο πιο περιζήτητος γαμπρός της αρχαίας Αθήνας και όλοι πατεράδες προόριζαν τις ομορφότερες κόρες τους για τον Πούτσο. Εξού και η φράση: "Το κορίτσι αυτό είναι για τον Πούτσο". Όσο μεγάλωνε ο Πούτσος, οι γυναίκες τον λάτρευαν ακόμα περισσότερο. Όταν περπατούσε στο δρόμο, υπήρχαν ασυγκράτητες γυναίκες που τον φιλούσαν παντού, τον έγλυφαν, τον μύριζαν, τον χάιδευαν και τον έφτυναν. Όλες αυτές ήταν για τον Πούτσο. Πραγματικά ήταν αδύνατο να βγάλει κανείς τον Πούτσο από το μυαλό μιας γυναίκας. Κι απ'το 347 π.Χ που πέθανε κυκλοφορεί η φράση "Τον Πούτσο Κλαίγανε...